Biologisch eten beter voor de gezondheid, feit of fabel?

Is biologische voeding gezonder dan bespoten voedsel? Meningen zijn verdeeld. In dit artikel wordt de zin en onzin van biologische voeding nader bekeken.

Over biologisch eten is al veel inkt gevloeid. Sommigen beweren dat biologisch voedsel gezonder is omdat er geen pesticiden gebruikt worden bij het produceren ervan. Anderen zeggen dat de hoeveelheid pesticiden in normale voeding zo aan banden gelegd is en gereguleerd is dat er sowieso geen gezondheidsrisico’s zijn door pesticiden. Maar ook dierenwelzijn is belangrijk bij biologische voeding, en kan een reden zijn om biologische voeding te kopen in plaats van gewoon vlees. In dit artikel bekijken we de zin en onzin van biologisch voedsel van nader bij.

Gezondheid

gezondheid Biologische producten worden geteeld zonder kunstmest of chemische pesticiden. Verder mogen er ook geen onnatuurlijke additieven gebruikt worden in biologisch voedsel. Meningen zijn nog steeds verdeeld over of dit gezondheidsvoordelen oplevert voor de gebruikers. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat mensen die biologisch vlees eten minder te maken krijgen met besmetting met ziektekiemen die antibiotica-resistent zijn, omdat er geen resten van antibiotica in biologisch vlees zitten, in tegenstelling tot in gewoon vlees.

Groenten en fruit zouden bijvoorbeeld gezonder zijn omdat ze geen overblijfselen van pesticiden of kunstmest bevatten. Er zou een verschil van 30% zijn tussen het residu van pesticiden op biologische voeding en gewone voeding. Het is echter niet zo dat biologische voeding meer voedingsstoffen bevat, of dat je ziek wordt van niet biologische voeding. Het residu van pesticiden en onkruidverdelgers op gewone voeding is immers al erg laag, en er is nog steeds geen afdoende onderzoek dat biologische voeding echt gezonder zou zijn, dus om de gezondheidsredenen voor biologische voeding kiezen is momenteel nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Wel is het gebruik van pesticiden en bestrijdingsmiddelen een zware last op onze aarde en dit zou zeker een reden kunnen zijn om meer biologisch te eten. Er bestaan ook lijsten met groenten en fruit die het meest vervuild zijn, zodat je voor die producten het biologische alternatief kan kiezen, zonder meteen de gehele omslag te maken.

Dierenwelzijn

Dit kan een belangrijke reden zijn om biologisch te kopen. Biologisch vlees wordt vaak diervriendelijker bekomen dan in de reguliere veehouderij. Dieren hebben meer ruimte tot hun beschikking, hebben vaak een uitloop of moeten een groot deel van het jaar op een wei gehouden worden, hebben beschikking tot meer daglicht en hebben een normaler levensritme.

Blijf vooral goed nadenken over wat je koopt. Kijk eerst naar wat jij belangrijk vindt: is dierenwelzijn belangrijk? Koop dan best biologisch of ergens waar je weet dat het dier een goed leven heeft gehad. Wil je de planeet sparen? Koop dan biologisch, maar kijk ook naar de oorsprong van de producten. Als de yoghurt die jij koopt wél biologisch is, maar geïmporteerd wordt met een vliegtuig, is de hoevewinkel twee straten verder misschien een ecologischer alternatief. Maar vooral: koop biologisch omdat het lekkerder is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *