Alles wat je moet weten over voedingssupplementen

Wat zijn het eigenlijk?

Het merendeel van alle volwassen neemt één of meer voedingssupplementen in, dagelijks of af en toe. Voedingssupplement is een breed begrip. Zo vallen vitaminen, mineralen, kruiden en enzymen onder deze term. Ook de vorm waarin je deze stoffen tot je neemt varieert. Van oudsher zijn pillen de meest voorkomende variant, maar supplementen tref je ook als poeders, capsules, shakes en repen voor tussendoor. Bekende supplementen zijn vitamine C en D en mineralen als ijzer en magnesium. Ook probiotica (Yakult) en visolie zijn tegenwoordig populair.

Zijn voedingssupplementen onmisbaar?

gel-capsulesAlle werkzame stoffen waar voedingssupplementen voor worden gemaakt zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Dat wil echter niet zeggen dat je deze stoffen, zoals ijzer, alleen uit supplementen kunt halen. Alle stoffen kun je ook uit voeding halen of uit andere bronnen. Vitamine D maakt je lichaam bijvoorbeeld zelf aan bij voldoende blootstelling aan natuurlijk zonlicht. Dat betekent dat je supplementen exact moet zien zoals de naam al suggereert: als toevoeging aan een gezonde levensstijl.

Zijn voedingssupplementen effectief voor je gezondheid?

Supplementen zijn een gezonde en praktische manier om zeker te stellen dat je genoeg binnen krijgt van bepaalde belangrijke stoffen. Met name als je extra risico loopt op een tekort is dit belangrijk. Er zijn zeer veel redenen aan te wijzen waarom iemand meer risico loopt op een tekort. De meest voor de hand liggende reden is een eenzijdig dieet. Als je geen rijke variatie in je voeding hebt, kun je bepaalde stoffen mislopen. Dat gold vooral vroeger, in voorgaande eeuwen. Een goed voorbeeld zijn de schippers aan boord van de VOC. Door het gebrek aan verse groenten en fruit liepen veel mensen een tekort aan vitamine C op, wat tot scheurbuik leidde. Een simpel pilletje had het kunnen redden. Tegenwoordig is de kans klein dat je zo onzijdig eet, tenzij een dieet van puur fast food jouw keuze is. Er zijn echter wel veel mensen die bepaalde groepen voedsel niet tot zich nemen. Vegetariërs en veganisten lopen door het niet of weinig eten van dierlijke producten stukken sneller een tekort aan vitamine B12 op bijvoorbeeld. Mensen met een lactose intolerantie mogelijke en tekort aan calcium. En Crohn patiënten hebben soms een dusdanig bijzonder dieet dat ook zij voedingsstoffen mislopen.

Worden stoffen zoals mineralen beter opgenomen door je lichaam in geconcentreerde vorm?

In de eerste plaats is het belangrijk om te vermelden dat voedingssupplementen nooit een rijk en gevarieerd dieet kunnen vervangen. Voeding bevat namelijk veel meer stoffen dan die in supplementen. Dat gezegd hebbende, bepaalde stoffen worden inderdaad makkelijk opgenomen door je lichaam in geconcentreerde vorm, oftewel als supplement. Dat is vooral belangrijk voor mensen die moeite hebben om uit voedsel genoeg binnen te krijgen van een bepaalde stof. Dit komt bijvoorbeeld relatief vaak voor bij ijzer. Deze stof is niet altijd goed op te nemen en kan daardoor bloedarmoede veroorzaken. Supplementen bieden hier uitkomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *